Domácí vafle – NASLADKO!

Máte rádi sladká jídla? Milujete zmrzliny, dorty, lívance, kaše nebo sušenky? Nechcete sobě nebo dětem dávat nezdravá jídla, ale něco sladkého byste jim rádi někdy dopřáli? Jsem na tom stejně, a tak mě velmi oslovila nová kuchařka Terezy Obermajerové – NASLADKO. Včera jsem z ní uvařila první večeři a byla skvělá. Pro vás mám dnes recept na zdravé vafle, na kterých si pochutnáte třeba u nedělní snídaně.

VAFLE

Suroviny na 6 ks:

4 vejce

60 g přírodního třtinového cukru

200 g jemných ovesných vloček

2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

30 ml vanilkového sojového mléka

40 g zakysané smetany

 

  • Vejce s cukrem vyšleháme do pěny.
  • Ovesné vločky rozmixujeme na jemnou mouku, kterou spolu s kypřícím práškem vmícháme do pěny.
  • Nakonec přilijeme mléko a přidáme zakysanou smetanu. Vše dobře promícháme.
  • Těsto lijeme do vaflovače a vafle pečeme dozlatova.
  • Podáváme ihned, ale vydrží i do druhého dne.

Čím si vafle dozdobit, aby nebyly suché? To už záleží na vás. Já mám ráda jogurt a čerstvé ovoce. Když není, rozvařím borůvky či jahody z mrazáku, udělám smoothie za studena – hustější, aby se s vaflemi dobře jedlo, ale „napatlat“ na ně můžete i Nutelu, pomazánku z Lotus sušenek, nebo zdravější verzi – oříškové máslo.

Jak mi vyhovuje kuchařka NASLADKO?

Hodně jsem uvažovala o nějaké cukrfree kuchařce, kde budou recepty na sladká jídla, ale bez cukru. Proč? Protože miluji sladké, ale snažím se ho v poslední době hodně omezovat. A moc se mi to nedaří. Kuchařka NASLADKO mě příjemně překvapila, protože předkládá sladké recepty, ve kterých cukr sice je, ale autorka se snaží pracovat se zdravější formou a nahrazovat jej zdravějšími variantami.

Líbí se mi, že kombinuje klasické recepty našich babiček s těmi moderními. Vedle rýžového nákypu tu najdete různé RAW dortíky, zmrzliny atd. Nejvíce mě zaujal piškotovo-jablečný dort, čokoládové RAW kuličky s rybízovou pěnou, meruňkové kuličky, zmíněné vafle a rýžový nákyp, který jsem včera hned vyzkoušela.

Recepty jsou psány jednoduše a pochopitelně a baví mě i úvodní a závěrečné připomínky autorky, které ke každému receptu připsala.

Co mi vadí jsou poměrně drahé suroviny. Většina receptů pracuje s mnoha druhy oříšků, s mandlemi, s rostlinnými mléky, s různými druhy cukrů a sirupů, a to všechno jsou potraviny, které musíte většinou shánět ve specializovaných prodejnách, nebo velkých supermarketech. Pro mě jsou tedy špatně dostupné. A pokud si je budu chtít nakoupit do zásoby, abych je tady měla, když si zrovna vzpomenu, že z nich něco uvařím, nechám v obchodě „majlant“.

Recepty, které jsem sama vybrala a výše vypsala, mají těchto drahých potravin minimum. Budu postupně zkoušet jeden po druhém a speciální potraviny si přikupovat. I když je jasné, že rostlinná mléka si do zásoby schovat nemohu.

Hodnocení: 80%

Kuchařku NASLADKO můžete koupit ZDE.

0

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *