Recept: Zdravé krekry se semínky + tip na praktickou „kuchařku“

V dnešní době se čím dál víc mluví a píše o tom, jak chránit přírodu, jak nalézt udržitelné zdroje, co všechno škodí nám i naší zemi atd. Sama se přikláním k bezodpadové domácnosti a ekologickému přístupu k životu, ale přiznávám, že jsem člověk odchovaný moderní dobou, a tak se vše musím učit. Nebo téměř vše. Odpad třídíme už dlouho, ale teď jsme navíc začali řešit v čem pereme, v čem myjeme nádobí, vytíráme a já samozřejmě řeším, co jíme. Nejen kvůli sobě a manželovi, ale především kvůli dětem.

Dokud prckové jedli jen neochucenou zeleninu a maso z jednoho kastrůlku, bylo to jednoduché. Pak ale přišly na řadu přesnídávky, jogurty, bonbony a čokolády atd. A to už aby se člověk chytal za hlavu. Proto mě potěšilo, když nakladatelství Kazda vydalo další knížku inspirující se německým webem Smarticular.net, Zkuste to doma sami – kuchyně.

Tato publikace představuje 137 vyzkoušených receptů vycházejících ze zmíněného webu. Jsou to zdravější alternativy ke kupovaným výrobkům, se kterými ušetříte peníze i životní prostředí. Žádné umělé přísady, žádná „éčka“, žádné plastové obaly.

Co obzvlášť oceňuji je, že autoři předložili pouze recepty, které ozkoušeli oni sami a k tomu řada čtenářů. Recepty se na základě jejich zpětných vazeb vyvíjely, takže nyní mohou vyhovovat co nejširší škále uživatelů.

Nadchly mě hlavně alternativy na umělá dochucovadla, bujóny a jíšky. To je totiž něco, s čím doma pořád bojuju. Když to nepřidám, je polévka mdlá, ale zase přidávat to nechci, protože…. Však víte. Tady je hned několik návodů na přírodní domácí dochucovací pasty, bylinkové sypání, bujón v prášku, instantní omáčka k masu a plno jiného. Nechybí ani domácí výroba jogurtu, pudinku v prášku, nebo zmíněné jíšky. A to tak, abychom si ji nachystali a měli ji připravenou na chvíli, kdy ji budeme potřebovat stejně, jako máme ve spíži hotovou jíšku v prášku.

Dále se mi líbí i tipy, jak nahradit vejce, jak vyrobit různé sirupy na kašel a jiné zdravotní neduhy, ale třeba i pochutiny a krekry k chroupání u televize. Už jste zaznamenali, že přesolené brambůrky v obchodech prodávají vedle zeleninových chipsů z různých jiných druhů zeleniny, jako je řepa, cuketa a další? Tady je návod, jak si je vyrobit. Upéct si ale můžete i zdravé krekry k chroupání u televize, nebo vydatné krekry pro děti do školy jako zdravou svačinku.

Jeden takový recept vám sem na ukázku dám!

Zdravé krekry se semínky

Tato varianta zasytí a zároveň zaručí pikantní chroupání.

Přísady:

120 g špaldové mouky

120 g ovesných vloček

150 g směsi slunečnicových, dýňových a piniových semínek

50 g sezamu

1 lžičku soli

400 ml vody

2 lžičky olivového oleje

100 g strouhaného sýra (dle vaší chuti)

Postup:

Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečícím papírem. Smíchejte suché přísady, přidejte tekutiny a dobře promíchejte. Nechte těsto odstát 10 minut a potom jej rozetřete v rovnoměrně tenké vrstvě na pečící papír. Pečte 10 minut ve střední části trouby. Rozkrájejte na požadované velikosti rádýlkem na pizzu nebo nožem. Pečte dalších 50 minut. Nechte vychladnout a skladujte v uzavíratelných nádobách.

Ke konci pečení můžete navíc přidat nahoru 100 g nastrouhaného sýra.

Variací na slané krekry je v této publikaci hned několik, takže si vybere každý svou oblíbenou příchuť.

Pokud byste chtěli knížku Zkuste to doma sami – Kuchyně zakoupit, máte možnost na stránkách nakladatelství KAZDA.

A já se loučím. Jdu péct krekry. 😊

Vaše Sabi

0

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *