Čas dýní nastal. A protože pro kojence a batolata je ideální vařit ze sezónních potravin, pojďme si ukázat tři příkrmy, které můžete vyrobit právě z dýně.
Pokud je dýně příliš velká a nezpracujete ji najednou, pokrájejte si ji na větší kostky a zamrazte na příště. Příprava dalších příkrmů pak bude rychlejší.
Tip: Dýně hokaido není nutné loupat. Stačí vydlabat semena.
Dýňová polévka s bramborem
¼ dýně hokaido, nebo 5 velkých kostek klasické dýně
1 brambor
1 lžíce másla
Postup:
Brambor oloupejte a spolu s dýní lehce osmahněte na másle. Zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená, a povařte do změknutí. Pro nejmenší kojence stačí brambor i dýni převařit. Máslo přidávejte až cca od 8. měsíce.
Když zelenina změkne, rozmixujeme dohladka.
Rizotto s dýní
¼ dýně
3 polévkové lžíce rýže
1 lžíce másla
Kousek kuřecího masa
Postup:
Na másle opečeme kousek kuřecího masa pokrájený nadrobno. Pak maso vyjmeme. Poté na másle lehce osmahneme dýni, přidáme rýži a zalijeme vodou, aby byla dýně potopena. Povaříme do změknutí. V případě potřeby ještě přidáme vodu.
Po změknutí dýni rozmačkejte a přidejte nadrobno pokrájené maso. Dětem od 1roku můžete lehce přisolit.
Pečená dýně s bramborem
½ dýně hokaido
3 malé brambory
50g mletého krůtího masa
Sůl, majoránka
Olivový olej
Postup:
Nejprve si zpracuje krůtí maso na olivovém oleji. Míchejte, aby bylo sypké. Dětem od 1 roku můžete přisolit.
Brambory a dýni pečlivě omyjte a ponechte ve slupce. Překrojte na půl a položte na pekáček vyložený pečícím papírem.
Z dýně vydlabejte semínka. Vložte do ní opečené krůtí maso. Brambory i dýni můžete starším dětem lehce osolit a okořenit. Pokapejte lehce olivovým olejem a pečte do změknutí.
Větším dětem vše rozmačkejte na talíři. Menším můžete rozmixovat dohladka. Pokud bude směs příliš hustá, nařeďte ji převařenou vodou.