Knihy Recenze Recepty

Recenze: Petr Klíma – Obilovinová kuchařka

Víte, co mají společného kamut, špalda, amarant, čirok, kukuřice, pohanka nebo quinoa? Všechno jsou to suroviny, které se sešly v nové Obilovinové kuchařce Petra Klímy. Najdete tu recepty na sladká i slaná jídla, od polévek přes omáčky až po koláče. 

Petr Klíma je majitel Veganské restaurace a vynikající kuchař. Zároveň je i autor již dvou kuchařek, které vyšly v nakladatelství SmartPress – Zeleninové kuchařky a Luštěninové kuchařky. Novinka přinášející plno receptů na chutná jídla z obilovin uzavírá trilogii. 

Vaření z obilovin je poměrně jednoduché, velmi zdravé a může být i pestré. Stačí to umět, nebo mít dobrou kuchařku. Proto oceňuji, že autor přišel nejen s rozličnými pokrmy, ale také vysvětluje, co vůbec obiloviny jsou, jaké mají živiny, proč bychom je vůbec měli jíst atd. 

Kuchařku auror rozdělil na kapitoly, z nichž každá se věnuje konkrétní obilovině. Na začátku každé z nich najdete o konkrétní obilovině informace a také něco z její historie. A následují samozřejmě recepty. 

Obiloviny do zdravé výživy přirozeně patří – mají v ní důležitou roli. Nabízejí spoustu možností k nejrůznějšímu experimentování a jsou výborným základem pro kvalitní domácí vaření, který je dobré mít stále ve spíži. 

Říká autor kuchařky, Petr Klíma

Recepty na slané i sladké 

Jídla z obilovin jsou nejen zdravá, ale i velmi chutná. Navíc nenáročná na přípravu a rychle hotová. Hodí se do jídelníčku pro děti i dospělé. Z obilovin můžete vařit jídla slaná i sladká. I tato kuchařka přináší řadu receptů na polévky, omáčky, nákypy, zapečenou zeleninu, saláty, ale i na buchty, bublaniny, sušenky, pudinky a dokonce i na knedlíky. 

Nás zaujala nejvíce Pohanka s celerem, sušenými rajčaty a koprem, Ovesná kaše s amarantem, Smetanová polenta s restovanou kapustu, žampiony a tofu, Zapékáná červená pšenice s květákem a Jáhlový kakaový pudink s ovocem. 

Zatím jsme ale nevyzkoušeli všechny recepty, takže určitě ještě další oblíbená jídla přibudou. 

Pokud vás Obilovinová kuchařka zaujala stejně jako nás, seženete ji na stránkách nakladatelství SmartPress, kterému moc děkujeme, že jsme si ji mohli otestovat. 

Konečně totiž zase vařím jídla, která jsou zdravá a navíc mým dětem chutnají. 

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *