Aktuálně Knihy Recenze Recepty

Recenze: Lenka Špaček – Zdravě jíst + recept na “Tofíčka”

Zdravý životní styl, zdravá strava, veganská strava… To všechno je v dnešní době moderní a hodně lidí to rádo propaguje. Hlavně veganství je hit čím dál více. Já ke zdravému životnímu stylu a zdravějšímu jídelníčku nepřistupuji proto, že bych chtěla být „IN“, nebo že bych nechtěla jíst maso, ale proto, že potřebuji své tělo srovnat a „uzdravit“. Ještě začátkem měsíce jsem bojovala se streptokokem a antibiotiky. Dvoje mi nezabrala, třetí jsem dostávala injekcí. Je to znát na mé imunitě, vitalitě i váze. A proto jsem skočila po novince z nakladatelství KazdaZdravě jíst od Lenky Špaček.

Veganská kuchařka nejen pro vegany

Kuchařka Zdravě jíst mě zaujala tím, že nemá recepty s bílou moukou a mlékem. A samozřejmě s masem, ale to pro mě nebyla priorita. Já maso ze svého jídelníčku vylučovat nebudu, jen zmírním jeho množství. Ostatně, já nikdy moc maso nejedla. Jenže jsem ho ani dostatečně nenahrazovala. A proto jsem se možná dostala až tam, kde jsem teď.

Lenka Špaček rozděluje svou kuchařku do několika sekcí. Na začátku nás seznamuje s tím, jak by měl vypadat zdravý veganský talíř, aby vám nic nechybělo a tělo prospívalo, jak má. Abyste byli zdraví a měli dostatek energie. Vysvětluje, co je „špatného“ na některých potravinách, jako je bílá mouka, cukr, palmový olej atd. A následně přináší celou škálu pestrých receptů, kde využívá zdravé potraviny, které jsou ale snadno dostupné už i u nás. Jediné, co jsem zatím nesehnala, je hraška. Jinak jsem si naplnila špajz zdravými potravinami, snídám ovesné kaše, müsli, mléko jsem nahradila sojovým, které mi hodně chutná, a libuji si v celé řadě receptů z mého milovaného tofu, které jsem kupovala i dříve.

A protože bych vám ráda zprostředkovala alespoň jeden recept, přináším vám „Tofíčka“.

Tofíčka

 

Potřebujete:

1 (180 g) natural bílé tofu

1 uzené tofu (já místo uzeného dala trochu šunky)

1 větší cibule

1 lžička kurkumy (já dala kari)

½ lžičky černé soli (já dala mořskou)

1 lžíce řepkového oleje

4 lžíce rostlinné smetany na vaření (tu jsem neměla, takže jsem ji vynechala)

Zelenina a pečivo k servírování

 

Postup:

Na pánvi rozpalte olej, přidejte cibulku pokrájenou nadrobno. Orestujte do zlatova. Uzené tofu nakrájejte na kostičky a přihoďte k cibuli. Opékejte tak dlouho, dokud nebude i tofu krásně křupavé. Bílé tofu rozmačkejte vidličkou a přidejte k opečené cibuli a tofu. Okořeňte kurkumou, černou solí, pepřem a podlijte smetanou. Krátce povařte a můžete servírovat.

Základ je možné měnit a kombinovat podle toho, co máte rádi.

 

Na kuchařce Zdravě jíst se mi líbí hlavně to, že potraviny jsou běžně dostupné i v menších obchodech, jako je naše velešínská Trefa. Ne sice všechny, ale některé ano. Navíc k některým receptům člověk opravdu moc potravin nepotřebuje a dají se měnit podle toho, co máte zrovna v lednici, nebo na zahrádce.

Líbí se mi také, že autorka má u každého receptu krátký popisek, proč tento recept zařadila do kuchařky, proč ho má ráda atd.  Zkrátka takové to, co vás přesvědčí, že si ho máte uvařit.

Pokud vás kuchařka Lenky Špaček Zdravě jíst zaujala, můžete ji koupit na stránkách nakladatelství Kazda.

 

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *